Έργα ...και ημέρες

1990: Εϊ, εσείς οι απέξω! του Ουίλλιαμ Σάρογιαν

Μονόπρακτο με θέμα την απομόνωση του ατόμου και την κοινωνική υποκρισία. Το έργο γράφτηκε το 1949 με θετικές κριτικές για το συγγραφέα, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους αμερικανούς δραματουργούς.

Πλοκή : Η ιστορία διαδραματίζεται στη φυλακή μιας μικρής κωμόπολης, όπου ένας Νέος Άνδρας κρατείται με την κατηγορία ότι βίασε τη Σύζυγο ενός Άνδρα. Στη φυλακή έχει παρέα την Έμιλυ, ένα κορίτσι που μαγειρεύει εκεί και τον συμπαθεί. Η νύχτα προχωράει αργά, μέχρι που εμφανίζεται ο Άνδρας τής γυναίκας και είναι εξαγριωμένος με τον ξένο κρατούμενο. Δεν έχω φωτογραφίες από την παράσταση αυτή, όμως αρκεστείτε στο ότι έκανα τον κακό της ιστορίας - είχα το ρόλο του Άνδρα-συζύγου :-)

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το έργο αυτό εδώ. Αυτή ήταν η πρώτη μου απόπειρα στο θέατρο και η εμπειρία ήταν εξαιρετικά διδακτική. Το μονόπρακτο αυτό ήταν το πρώτο σκέλος από δυο έργα που παρουσιάστηκαν από την Ομάδα μαζί την ίδια περίοδο. Το δεύτερο έργο ήταν το μονόπρακτο "Η Εβραία" του Μπέρτολντ Μπρέχτ.

1991: Θάψτε τους νεκρούς! του 'Ιρβιν Σο

Εκείνο τον καιρό ξέσπασε ο πόλεμος στον Κόλπο και τα γεγονότα έδωσαν έναυσμα στην Ομάδα για μια αντιπολεμική πρόταση. Παρουσίασαν λοιπόν αυτό το εξαιρετικά δυνατό έργο που ιστορεί το χρονικό 4 νεκρών στρατιωτών, οι οποίοι ξαφνικά δείχνουν να αψηφούν τη μοίρα των θνητών. Καθώς αναπολούν τις διαφορετικές, χαρούμενες και μη ζωές τους στον καιρό τής ειρήνης, στήνεται μέσα από τις διηγήσεις τους μια ηχηρή κατακραυγή ενάντια στον πόλεμο. Αν και χρειάστηκε να απέχω από την Ομάδα τη χρονιά εκείνη, θα ήταν σπουδαίο να είχα μπορέσει να συμμετάσχω σε αυτήν την παραγωγή - μια από τις πιο έντονες και δυναμικές της Ομάδας.

1992: 'Ενας ταξιδιώτης του Μωρίς Ντριόν

Το θεατρικό αυτό ανήκει στο ρεπερτόριο της Γαλλικής Κωμωδίας (Comédie française) και γράφτηκε το 1953 από το Γάλλο Ακαδημαϊκό Μωρίς Ντριόν (1918-2009) , ο οποίος έγινε ακαδημαϊκός το 1966 και στη συνέχεια ανακυρήχθηκε μέλος στις Ακαδημίες και άλλων κρατών, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας το 1981. Πρόκειται για ένα σύντομο θεατρικό με ουσία και βάθος. Πίσω από το πέπλο του ελαφρού βουλεβάρτου, το μονόπρακτο αυτό ασκεί δυνατή κοινωνική κριτική και εξετάζει αίτια που μπορεί να οδηγήσουν τον άνθρωπο σε ανήθικη συμπεριφορά.

Πλοκή : 'Ενας ταξιδιώτης καταφθάνει σε ξενοδοχείο του Μιλάνου. Από το δωμάτιό του κάνει δυο τηλεφωνήματα προσκαλώντας ξεχωριστά ένα βιομήχανο και τη γυναίκα τού βιομήχανου να τον επισκεφθούνε. Σύντομα πετυχαίνει να κλείσει εμπορική συμφωνία με το σύζυγο και να σαγηνέψει τη γυναίκα του. Τίποτε όμως δεν έχει τελειώσει για το μυστηριώδες αυτό τρίο από τη στιγμή που θα βρεθούν όλοι μαζί στο ίδιο δωμάτιο.

Το έργο έχει αρκετές και καλά χρονισμένες δόσεις μυστηρίου, ερωτισμού, αγωνίας και κωμωδίας. Είχα το ρόλο του βιομηχάνου, ενός ατόμου απορροφημένου από το κυνήγι του χρήματος και της δύναμης - πλην όμως το πράγμα είχε και μερικές εκπλήξεις για το σύζυγο...

1990: Ο Θείος Πάπαρος του Αουγκούστο Μπόαλ

Το έργο αυτό είναι ένα απίστευτο μείγμα πολιτικής, κόμικ και μουσικής, γραμμένο στη δεκαετία του 1970. Ο συγγραφέας του είναι ο βραζιλιάνος σκηνοθέτης Αουγκούστο Μπόαλ. Ο Μπόαλ ξεκίνησε με διδακτορικό Χημικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και μετά την αποφοίτησή του ασχολήθηκε σοβαρά με το θέατρο. Είναι ευρύτερα γνωστός ως ο δημιουργός του Θεάτρου των Καταπιεσμένων, παρά σαν συγγραφέας. Μαστορικά δουλεμένο στην ταραχώδη περίοδο του τέλους της δεκαετίας του 1960, ο "Θείος" είναι μια κωμωδία εξαιρετικά δραματικών διαστάσεων και ένα έργο που σφύζει από λατινοαμερικάνικη ζωντάνια!

Πλοκή : 'Ενας αδίστακτος επενδυτής φτάνει σε μια τριτοκοσμική χώρα και προσπαθεί να αναλάβει την οικονομία της. Στην πορεία του βρίσκεται ένας πολύ συνεργάσιμος Πρόεδρος από τη μια πλευρά, και τα πολύ οργισμένα κινήματα φοιτητών και των εργατών από την άλλη. 'Οταν στενεύουν τα πράγματα ο επενδυτής επιστρατεύει τη Συμμαχία για τη Δικαιοσύνη - ένα συναπάντημα υπερηρώων κόμικ με ονόματα όπως ο Σούπερμαν και ο Μπάτμαν - για να επιβάλει την τάξη. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις είναι αδιανόητα συμπτωματική...

Αν η πλοκή του έργου ακούγεται απίστευτη, πού και να βλέπατε το ανέβασμά του. 27 άτομα συμμετείχαμε σε μια από τις πιο πρώιμες φιλόδοξες παραγωγές της Θεατρικής Ομάδας. Στο δρόμο το έργο βγήκε μιούζικαλ με μεγάλη επιτυχία. Πολλά μέλη της Ομάδας ανέλαβαν πολλαπλούς ρόλους για να καλυφθούν οι ανάγκες του έργου. Ο υποφαινόμενος έπαιξε το γιαπωνέζο Σακίνι (χαρακτήρας από δημοφιλές θεατρικό του 1953), τον αρχιθαλαμηπόλο του Προέδρου και το Σούπερμαν.

1995: Νεφέλες του Αριστοφάνη

Πλοκή : Οι Νεφέλες (417 π.Χ.) είναι η αριστοφανική κωμωδία του φτωχού χωρικού που θέλει να γλυτώσει από τα χρέη του και το γιο του από την κακή, κατά τον Αριστοφάνη (περίπου 446-386 π.Χ.), επίδραση των σοφιστών. Ο πατέρας ενθαρρύνει το γιο να εξοπλιστεί με τα εφόδια του 'Αδικου Λόγου για να τα χρησιμοποιήσει ενάντια στους δανειστές του. Η κατάσταση όμως περιπλέκεται όταν η ιδέα στρέφεται ενάντια στον πατέρα.

Η παραγωγή αυτή ήταν απολαυστική για όσους συμμετείχαμε, όπου προσωπικά ανέλαβα πάλι τα καθήκοντα τεχνικού ήχου. Ποιοτικά φαίνεται ότι αντιληφθήκαμε κάποιες ιδέες του έργου κάπως διαφορετικά από άλλες ερμηνείες - τουλάχιστον αυτό μου έδωσε να καταλάβω μια συνομιλία με τον Παύλο Μάτεσι, όταν τον συνάντησα κάποια στιγμή αργότερα. Ο Μάτεσις έκανε τη μετάφραση από τα αρχαία στο κείμενο που παρουσιάσαμε.

1993: 5 Σταγόνες μοναξιάς - 5 Μονόπρακτα

Μια συλλογή από σύντομα μονόπρακτα συγγραφέων που τα ενώνει η θεματολογία της μοναξιάς. Μοναξιά στο σπίτι, την οικογένεια, με τους φίλους, στην κοινωνία. Παρουσιάστηκαν τα πιο κάτω μονόπρακτα:

* "Υστερία" (του Γιώργου Σκούρτη)

* "Πανοραμική Θέα μιας Νυχτερινής Εργασίας" (του Μάριου Ποντίκα)

* "Η Αδέσμευτη" (του Τένεσι Ουίλιαμς)

* "Η Λαίδη Φθειροζόλ" (του Τένεσι Ουίλιαμς)

* "Αυτό που δε λέγεται" (του Τένεσι Ουίλιαμς)

Η Ομάδα επέλεξε ένα εξαιρετικό θέμα για να παρουσιάσει την πρότασή της, αλλά η παράσταση ήταν πολύ δραματική. Ας πούμε ότι υπήρξαν και πιο δημοφιλείς παραγωγές της Θεατρικής Ομάδας από αυτήν...

Για τις παραστάσεις αυτές ήταν η πρώτη φορά που συνεργάστηκα σε τεχνικά καθήκοντα με την Ομάδα. Συγκεκριμένα, στο έργο αυτό ανέλαβα το φωτισμό. Είναι γεγονός ότι του άλλαξα τα φώτα!

1994: Ο Γλάρος του Άντον Τσέχωφ

Η συγγραφή του κλασικού αυτού έργου του Τσέχωφ ολοκληρώθηκε το 1895. Η παράσταση που ετοιμάστηκε ήταν μια από τις φιλόδοξες παραγωγές της Ομάδας. Συγκεκριμένα, ήταν η πρώτη φορά που συνεργάστηκαν και επαγγελματίες στην προετοιμασία του έργου στους τομείς της ενδυματολογίας, σκηνικών και μουσικής. Σε αυτή την προσπάθεια το αποτέλεσμα της Ομάδας ήταν η δημιουργία μιας εντυπωσιακής ατμόσφαιρας. Αυτή τη φορά στη συμμετοχή μου ανέλαβα τεχνικός ήχου. Επίσης είχα μια συντομότατη σιωπηλή (αλλά και σημαντική για την πλοκή, νομίζω!) εμφάνιση σα Μάγειρας, μόνο και μόνο για να μου φύγει το μικρόβιο της σκηνής :-)

Ορίστε εδώ μια μικρή συλλογή από τη θεατρική μου εμπειρία. Μέχρι στιγμής όλη κι όλη προέρχεται από τον καιρό της φοίτησής μου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είχα τη χαρά και την τιμή να συμμετέχω στην ποικιλόμορφη και συνέχεια μεταλασσόμενη ομάδα ανθρώπων που κάθε λίγο μαζευόμαστε να συζητήσουμε, να μαλώσουμε, να σχολιάσουμε τη ζωή και να νιώσουμε την ανάγκη να ακουστούμε μέσα από κάποια μορφή έκφρασης - συχνά και ένθερμα χαρακτηριζόμενη και σαν καταγγελία! Αυτή η έκφραση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά τα έργα που ανεβάζαμε, με αποτέλεσμα τής προσπάθειάς μας να φέρνουμε το Πανεπιστήμιο πιο κοντά στην κοινότητα που ανήκαμε ...καμιά φορά και λίγο μακρύτερα. Εδώ ακολουθούν, απόηχοι αυτού του καιρού, μερικά από αυτά τα ενδιαφέροντα, ίσως και άγνωστα διαμαντάκια της παγκόσμιας δραματουργίας που ανακατεύτηκα, όπως επίσης παραθέτω και τη διαστροφικά ενδιαφέρουσα ερμηνεία που τους προσφέραμε σαν ερασιτέχνες με μεράκι μέσα από τη Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης...


Μπορείτε να δείτε διαθέσιμες φωτογραφίες από παραστάσεις όπου υπάρχουν τα εικονίδια με την κάμερα δίπλα στον τίτλο του έργου.

Επίσης, υπάρχουν βιντεοσκοπήσεις από μερικά έργα, τις οποίες μετέφερα το 2004 σε DVD. Με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του υλικού προσέφερα από μια πλήρη σειρά των DVD στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πανεπιστημίου Κρήτης (Σχολές Ηρακλείου), όπως επίσης και στη Βικελαία Βιβλιοθήκη του Ηρακλείου. Έργα για τα οποία υπάρχει τέτοιο οπτικό υλικό συνοδεύονται στον τίτλο τους από εικονίδιο DVD.